Amatorismul și incompetența cu care actualul guvern gestionează epidemia de Covid-19 au produs o nouă decizie nelegală și discriminatorie: interzicerea persoanelor din alte localități să participe la sărbătorile religioase.
Numărul mare de cazuri de la nivel național, generat tocmai de nepriceperea cu care a fost gestionată situația, impune necesitatea adoptării unor măsuri mai stricte. Dar măsurile trebuie să fie legale, predictibile, argumentate și susținute de documente și opinii avizate.
Manifestările cu caracter religios reprezintă, într-adevăr, unul dintre cele mai mari riscuri pentru răspândirea virusului. Restricțiile privind evenimentele religioase nu trebuie însă să fie discriminatorii sau să restrângă libertatea exercitării actului de credință.
În primăvară, când în starea de urgență a fost interzisă participarea la slujbele religioase în interiorul lăcașelor de cult, măsura era proporțională cu celelate măsuri de combatere a răspândirii virusului. Restricțiile din acea perioadă nu vizau doar slujbele religioase, ci și toate celelalte evenimente organizate în interior, iar restricțiile de circulație erau valabile pentru toată lumea și pentru toate activitățile.
De această dată, consider că restricționarea participării la sărbătorile religioase în funcție de adresa din buletin este nelegală și discriminatorie.
Evident că la coada de la moaște există riscul de răspândire al virusului. Dar există și la mall, în piață, în bazar, în târg, la ghișeul de la instituți, la nuntă, la cumetrie, în mijloacele de transport în comun, adică oriunde sunt mai multe persoane.
Este discriminatoriu să-i permiți omului să meargă la Iași ca să se plimbe prin mall, dar să nu-i permiți să se închine la biserică. Decizia izvorăște din incapacitatea instituțiilor statului de a-și exercita autoritatea.
Să nu-i lași pe oameni să intre în curtea bisericii, dar să-i păzești când se îngrămădesc la poartă să-și exprime nemulțumirea este aberant.
Mai eficient era să stabilească autoritățile, în funcție de spațiul disponibil, un număr maxim de persoane care se pot afla simultan în incinta Catedralei Mitropolitane, cu respectarea distanțării fizice, și să verifice la sânge respectarea acestei restricții. Totdată, să vegheze la respectarea măsurilor de distanțare fizică la coada de acces spre lăcașul de cult. Era mai eficient decât ce vedem că se întâmplă la Iași.
Participanții la evenimentele religioase cel mai adesea nu respectă restricțiile de distanțare, nu poartă mască și nu respectă celelalte măsuri de prevenire, iar autoritățile sunt incapabile să impună respectarea legislației.
Guvernului i-a fost acum mai ușor să adopte o măsură discriminatorie, decât să găsească o soluție legală, general valabilă și aplicabilă tuturor cetățenilor și tuturor categoriilor de evenimente.
Acceptarea unei astfel de măsuri nu va face decât să încurajeze statul să adopte pe viitor astfel de măsuri arbitrare și discriminatorii și cu alte categorii de persoane sau evenimente.
0 Comentarii