Câteva chestiuni despre rezultatul alegerilor de duminică, 27 septembrie, pentru Consiliul Județean Suceava:
- Victoria lui Gheorghe Flutur este de fapt victoria primarilor traseiști. Șeful PNL Suceava a câștigat un nou mandat doar datorită celor 14 primari pe care i-a racolat în ultimul moment de la PSD și ALDE. Diferența de zece procente între Flutur și candidatul de pe locul doi reprezintă exact voturile aduse de primarii traseiști. Vedem acum și motivul pentru care liberalii și-au încălcat statutul și promisiunile publice și au luat foarte mulți primari de la PSD.
- Gheorghe Flutur este acum prizonierul primarilor traseiști. Ei l-au făcut președinte al Consiliului Județean și acum își așteaptă recompensa. Vom în perioada următoare cum Gheorghe Flutur și PNL vor folosi banii publici pentru a-și plăti datoriile către primarii traseiști.
- PSD Suceava își continuă declinul. Chiar dacă Mirela Adomnicăi a încercat să-și construiască mai degrabă o imagine de tehnocrat, PSD nu avea cum să ia voturi din afara bazei electorale a partidului atât timp cât în campanie ea a defilat alături de Ioan Stan, Virginel Iordache și chiar Șerban Nicolae. În municipiul Suceava, Adomnicăi a fost trasă în jos de Cușnir, cel mai slab candidat al PSD din ultimii 30. Mirela Adomnicăi nu a părut combativă în această campanie, ci mai degrabă resemnată pe un rezultat dinainte știut.
- Electoratul PSD este din ce în ce mai mic și nu cred că acest partid mai poate câștiga vreodată vreo funcție aleasă uninominal la nivelul județului sau municipiului.
- PMP este singurul partid care și-a crescut scorul față de localele și parlamentarele din 2016 și europarlamentarele și prezidențialele de anul trecut. PMP este un partid care acum luptă cu disperare pentru evitarea dispariției de pe scena politică. Parlamentarele din decembrie îi vor hotărî soarta.
- USR PLUS nu a făcut pragul alternativ de 7% pentru alianțe.
- La votul politic pentru Consiliul Județean, PNL, PSD și PMP sunt partidele care și-au crescut numărul de voturi față de europarlamentarele de anul trecut, în timp ce USR PLUS și ProRomânia au pierdut un număr consistent de voturi. USR PLUS a pierdut 20.000 de voturi, iar ProRomânia a pierdut șase mii de voturi.
- Refuzul lui Cătălin Nechifor de a face alianțe cu PSD îl va costa cel mai probabil la parlamentare, acolo unde ProRomânia nu pare să mai aibă nicio șansă pentru a câștiga măcar un mandat de deputat.
- PNL are majoritate în Consiliul Județean și va numi cei doi vicepreședinți. După mandat fără nicio realizare notabilă nu văd cum ar fi diferit următorul mandat.
- Acesta va fi cel mai probabil ultimul mandat câștigat de Gheorghe Flutur.
0 Comentarii