ÎPS Pimen a avut parte de o înmormântare mai modestă decât merita. Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cel căruia i se datorează reînființarea eparhiei, seniorul de vârstă al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți ierarhi ai ortodoxismului românesc, ÎPS Pimen avea dreptul la o despărțire de enoriași de amploarea rangului pe care îl ocupa.
Și cei care l-au venerat, și cei care l-au criticat sunt, cred, de acord că ÎPS Pimen merita funeralii potrivite unuia dintre cei mai importanți capi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Exemplele patriarhului Daniel, președintelului Klaus Iohannis, membrilor Guvernului și liderilor naționali ai partidelor politice care s-au abținut de la a participa la funeraliile unuia dintre cei mai influenți ierarhi români nu au fost suficiente.
Aceleași autorități au oferit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei o derogare pentru a organiza înmormântarea cu încălcarea legislației pentru prevenirea răspândirii epidemiei. Încălcarea normelor a fost cauționată chiar de demnitarii județului și de șefii instituțiilor de ordine publică.
Funeraliile ÎPS Pimen au fost mai modeste decât merita, dar mai fastuoase decât s-ar fi cuvenit perioadei de pandemie pe care o traversăm.
De la începutul epidemiei până astăzi, 1.169 de familii din țara noastră și-au plâns morții în lipsă, i-au îngropat în grabă, fără tradiții, fără public, fără șansa despărțirii. Ce le spune astăzi Statul Român celor 1.169 de familii?
După ce a cauționat public încălcarea restricțiilor, ce argumente și ce legitimitate mai are astăzi Statul Român să ne pretindă nouă, celorlalți, respectarea normelor pentru prevenirea răspândirii epidemiei?
0 Comentarii