„Urșii nu atacă oameni din senin”, asta mi-au spus în ultimele zile numeroase persoane din domeniu cu care am vorbit despre cazul jandarmului atacat la Holda, Broșteni.
Oameni din zona silvică, buni cunoscători ai pădurii, cu zeci de ani de experiență, mi-au atras atenția că modul în care Jandarmeria Suceava a comunicat informațiile cu privire la evenimentul nefericit de sâmbătă seară a provocat o abordare complet greșită a incidentului în mai toată presa locală și națională. Jandarmeria a dezinformat și a manipulat.
„Cui folosește panicarea populației?”, am fost întrebat. Chiar așa, cine ne poate oferi acest răspuns?
Cele mai multe dintre titlurile din presă pe tema cazului de la Broșteni au pus accent pe faptul că ursul l-ar fi atacat pe jandarm. Ursul atacă oameni, asta îi rămâne în minte cititorului după ce citește sau vizionează o astfel de știre.
Însă ursul nu atacă oameni din senin. În schimb, dacă îl agresezi sau îl hărțuiești atunci da, cel mai probabil vei fi atacat.
Am vorbit cu mulți oameni din domeniu și nici măcar nu-și mai amintesc ultima dată când un om a fost atacat de urs în pădure.
În județul Suceava se estimează că trăiesc aproximativ 600 de urși. Unii dintre ei mai ajung și în zone locuite unde mai atacă animale domestice.
Până la incidentul de sâmbătă, în județ a mai fost semnalat un singur caz în care un om a fost atacat de un urs. S-a întâmplat toamna trecută la Bogdănești. Un bărbat de 72 de ani a dat peste un urs în grădina casei și a fost atacat când încerca să îl sperie.
Dar de atacuri în pădure nimeni nu-și amintește când au avut loc ultima dată în județul Suceava. Sigur nu în ultimii ani.
Munții județului Suceava sunt plini de pasionați care străbat traseele turistice. Rarăul, Giumalăul, Călimanii sunt adevărați magneți patru turiști. Niciunul n-a fost atacat vreodată de urs.
Cui folosește acum ca la nivel național să se creeze ideea că în pădurile din Suceava te omoară ursul?
Jandarmeria Suceava trebuie să spună care a fost adevăratul motiv al atacului!
0 Comentarii