Anul acesta, Crăciunul în Bucovina începe cu o serie de dezacorduri:
- un şir .... care încep
- majoritatea... au un caracter
- Ajunul Crăciunului... este marcată
Dar nu-i nimic, deja au început raportările la hectar privind hoardele de turişti care vor invada judeţul.
- un şir .... care încep
- majoritatea... au un caracter
- Ajunul Crăciunului... este marcată
Dar nu-i nimic, deja au început raportările la hectar privind hoardele de turişti care vor invada judeţul.
4 Comentarii
Marele/micul (depinde cum si de unde il iei...) papagal Flutur ar fi putut sa-l consulte pe specialistul in opera lui S.Fl. Marian,numitul Luhan.Mai are acolo ,pe langa el,un absolvent de GITTY - l-am numit pe D.Juravle,procuror de porci pentru sarbatorile de iarna,specialist in strigaturi si in fâşcâit,mana sa inarmata de la divizia de parandarat. Ca mai sunt si altii...
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereîn afară de ultimul dezacord, celelalte sunt perfect corecte gramatical. pentru că e vorba de obiceiuri care încep de Sf. Nicolae (greșeala ar fi că „încep la Sf. Nicolae”, în loc de „de Sf. Nicolae”), iar „majoritatea obiceiurilor bucovinene”, cam același lucru. e o întreagă discuție despre acordul ăsta, și v-aș putea da niște site-uri, însă nu vreau să fiu considerat drept spamer.
RăspundețiȘtergereGreşeşti. Logic, propoziţia "un şir de obiceiuri care încep de Sf. Nicolae şi se termină la Sf. Ioan" descrie nişte obiceiuri care încep la un anumit moment, în cazul nostru Sf. Nicolae, şi o ţin non-stop, fără pauză, până la Sf. Ioan. Adică o lună întreagă în cazul de faţă. Nu cred că ai văzut pe cineva jucând malanca non-stop pentru o lună întreagă.
RăspundețiȘtergereÎnsă în cazul în care vorbim de "un şir de obiceiuri care începe la [...] şi se termină la [...]" atunci este vorba de o serie de obiceiuri, mai multe, diferite unele de altele, care au loc în anumite momente din intervalul cuprins în descriere.
Sper că ai prins logica construcţiei frazei şi diferenţa semnatică dintre cele două variante.