Plecarea lui Flutur la Ierusalim după lumină a stârnit din nou controverse. Am selectat două articole de pe agentia.org si romanialibera.ro si pe care le-am publicat mai jos. Asa, ca de sezon.
PDL politizeaza si in acest an Sfintele Pasti
Presedintele CJ Suceava, cel care a fost acuzat ca patroneaza defrisarea padurilor Bisericii, a fost primit la Ierusalim de Patriarhul Teofilos ca sef al delegatiei * Gheorghe Flutur, la radio: "Facem un cadou credinciosilor" * Adica: "PDL va aduce Lumina" si nu Iisus Cristos prin miracolul aprinderii spontane
Dupa ce anul trecut a iesit un adevarat Razboi al Luminii, in sensul ca Patriarhia Romana a adus Sfanta Lumina de la Ierusalim, dar si Gheorghe Flutur, ca trimis al Arhiepiscopului Sucevei, in urma caruia, Patriarhul Daniel a decis ca "lumina adusa de Gheorghe Flutur e falsa", in acest an partile s-au impacat. Si din nou Gheorghe Flutur a plecat la Ierusalim sa aduca Lumina, ca un veritabil cruciat. S-o aduca si s-o imparta!
Patriarhia Romana anunta ca Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa cu un avion special la Aeroportul International Henri Coanda in seara zilei de 3 aprilie 2010, in jurul orelor 19.00. "Pentru a spori bucuria clerului si credinciosilor de Sfintele Pasti, in seara zilei de sambata, 3 aprilie 2010, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de Preasfintitul Parinte Episcop Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va aduce cu un avion special Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.
Ca din intamplare, cel care va aduce Lumina va fi tot Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, impreuna cu un preot desemnat de Varsanufie Prahoveanul. O actiune evident politica, Flutur fiind un membru marcant al PDL. Mesajul transmis "printre randuri" fiind acela de "PDL va aduce Lumina", dat fiind ca Gheorghe Flutur se va duce sa primeasca binecuvantarea de la Patriarhie. In PDL, inca de anul trecut se faceau glume pe seama lui Flutur, care era numit "baiatul cu lumina".
Sambata, in jurul orei 10, Gheorghe Flutur, care conducea delegatia Romaniei, a fost primit de Patriarhul Teofilos al Ierusalimului. In urma acestei intalniri, Flutur a declarat unui post de radio ca doreste "sa faca un cadou credinciosilor romani", asumandu-si, deci, un rol mesianic. Ca si cum Lumina ne-ar fi data noua de Flutur, ca un cadou, si nu de Mantuitorul Iisus Cristos, cel ce savarseste an de an miracolul aprinderii spontane a Luminii la Iersusalim
"In Sambata Sfanta credinciosii se strang in grupuri mari in biserica Sf. Mormant, pentru ca in aceasta zi foc se coboara din cer si aprinde lampile din Biserica." Randurile acestea se pot citi in prospectele cu itinerarii de Pasti din Tara Sfanta. "Minunea Focului Sfant" este cunoscuta de crestinii din Biserica Ortodoxa ca "cea mai mare dintre toate minunile crestine". Are loc in fiecare an, la aceeasi data, in acelasi mod si in acelasi loc. Nu este cunoscuta nici o alta minune care sa se intample cu atata regularitate si pe o perioada atat de indelungata de timp. Minunea se intampla in fiecare an la ora 14.
Interesant e ca acum, Gheorghe Flutur, cel acuzat de taierea ilegala a masei lemnoase din Suceava, care a aprtinut Bisericii, se afla in delegatia care va aduce Sfanta Lumina de la Ierusalim. (M.F.)
sursa: agentia.org
De ce aduce Gheorghe Flutur lumina de la Ierusalim
Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur merge şi acest an la Ierusalim ca să aducă în România lumina de la Biserica Sfântului Mormânt.
Din cauză că anul trecut multă lume s-a întrebat contrariată „cine este Gheorghe Flutur ca să i se acorde această misiune importantă pentru credincioşi?", pentru Paştele din 2010 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a hotărât să-l delege oficial pe Gheorghe Flutur pentru drumul la Ierusalim.
Din punct de vedere teologic nu există nici o deosebire între lumina aprinsă în oricare biserică în ţară şi cea de la Ierusalim, dar flacăra de la Ierusalim are totuşi un caracter special.
După spusele a nenumăraţi creştini, ea se aprinde natural în Biserica Sfântului Mormânt în miezul zilei, la rugăciunea Patriarhului Ecumenic, pe piatra unde a fost întins trupul lui Iisus Hristos şi de unde a înviat.
Fiecare Biserică Ortodoxă îşi trimite câte o delegaţie ca să ia lumina direct de la mormântul lui Hristos.
Scepticii contestă veridicitatea flăcării care se naşte natural, dar nici nu au reuşit să demonstreze contrariul.
Prin urmare, pentru mulţi ortodocşi „lumina de la Ierusalim" este un prilej de „sporire a bucuriei Învierii", după cum se exprimă preoţii, iar cel care o aduce de la Ierusalim capătă prin asociere o importanţă simbolică foarte mare.
„România liberă" l-a întrebat pe Constantin Stoica, preotul-purtător de cuvânt al Patriarhiei, care au fost criteriile după care a fost ales pentru această misiune, politicianul Gheorghe Flutur şi nu altcineva:
RL: Cum de aţi ajuns la numele lui Gheorghe Flutur pentru a aduce „lumina de la Ierusalim"?
CS: Este delegatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi va fi însoţit de un preot desemnat de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul.
RL: Cunoaşteţi, desigur, că Gheorghe Flutur este unul din liderii PDL. Nu este semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română că e vorba de un lider politic?
CS: N-are nici o relevanţă. Pentru Biserică n-are nici o relevanţă.
RL: Dar de ce l-aţi ales pe Gheorghe Flutur şi nu pe altcineva?
CS: Gheorghe Flutur este fiul Bisericii Ortodoxe Române.
RL: BOR are mulţi fii. De ce Gheorghe Flutur?
CS: Hotărârea aparţine arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de unde este domnul Flutur. Întrebaţi-l pe arhiepiscopul Pimen.
RL: Să înţeleg că Biserica în ansamblul ei nu se teme că asocierea cu un politician atât de cunoscut i-ar face rău?
CS: Nu e vorba de nici o politizare, de politizat politizaţi dumneavoastră, nu noi.
RL: Mulţi creştini se întreabă cum de aţi ales tocmai un politician să reprezinte BOR în rândul delegaţiilor de la Ierusalim. De ce nu aţi ales un profesor, un medic, un inginer, o profesie neutră?
CS: Domnul Flutur a fost trimis la Ierusalim în calitatea lui de fiu al Bisericii, după cum v-am spus, decizia arhiepiscopului Pimen.
RL: În Suceava există şi politicieni PSD şi PNL, poate şi de la alte partide. De ce nu au făcut parte toţi din delegaţie?
CS: Vă rog să întrebaţi acest lucru la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
RL: Nu m-aţi convins că nu ar fi o problemă de nivel naţional. Prin definiţie, partidele dezbină, oriunde în lume, iar Biserica uneşte. De ce aţi ales un politician?
CS: Nu e vorba de nici o politizare, sunt speculaţiile dumneavoastră.
RL: Îmi spuneţi că pentru Biserică, în ale cărei ritualuri, în liturghie de exemplu, fiecare gest, fiecare pas, fiecare răsuflare contează şi are semnificaţie, nu este relevant cine aduce lumina de la Ierusalim?
CS: Dumneavostră politizaţi, nu Biserica Ortodoxă Română.
sursa: Romania Libera
1 Comentarii
Da-l in pizda ma-sii de circar...
RăspundețiȘtergere